Országos toplistán a Bolyai

Tavaly 163 romániai diák teljesített nagyon jól a nemzetközi olimpiákon. Maros megyében a Bolyai Farkas Elméleti Líceum teljesített a legjobban, három első díjjal és egy harmadikkal benne van az országos top 10-ben. A listát a wallstreet.ro tette közzé, miután az oktatási tárca válaszolt az ezzel kapcsolatos adatigénylésükre.

Az élen a bukaresti Nemzetközi Informatikai Líceum végzett, amelynek 46 diákja vett részt tavaly nemzetközi versenyeken, és nyertek egy legmagasabb fokozatú díjat is, úgynevezett abszolút aranyérmet is. A második helyen szintén egy bukaresti iskola áll, a Tudor Vianu Informatikai Főgimnázium, amelynek 14 diákja nyert díjakat.

A harmadik helyen a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, amelynek nyolc diákja ért el kiemelkedő eredményt tavaly. A top 10-ben összesen három magyar líceum szerepel, az említettek mellett a hatodik helyen a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum van négy díjjal.

Azokat a diákokat, akik nemzetközi olimpiákon érnek el helyezést az oktatási minisztérium jutalomban részesíti, az összegek 2500 és 12 550 lej között mozognak, eredménytől függően. Jutalmat kapnak az őket felkészítő tanárok is.