Pontosítások a kijárással, családi események szervezésével stb. kapcsolatban

Ma lép érvénybe a koronavírus járvány megelőzésére és hatásainak elhárítására vonatkozó törvény, amelyet szerdán fogadott el a parlament. E szerint május 18-tól bírságok róhatók ki a veszélyhelyzetre vonatkozó megszorító intézkedések be nem tartása miatt. Ezek értékét 500 és 15 ezer lej között állapították meg.

A veszélyhelyzet idején érvényes szabályokat magyarázott a Stratégiai Kommunikációs Csoport. Ez szerint a nap bármely órájában elhagyhatják otthonukat a 65 év fölötti személyek is a veszélyhelyzet időszakában, és saját felelősségre kiállított nyilatkozatra is csak akkor van szükségük, ha a településen kívülre utaznak, szögezte le a Stratégiai Kommunikációs Csoport. A nyilatkozatokra azonban nincs szükség a nagyvárosok metropolisz-övezetében található települések között, a dokumentumok pedig kézzel is megírhatók és a dátumot is javítani lehet rajtuk, amennyiben az úticél és útvonal ugyanaz marad.

A vendéglők és kávézók teraszai zárva maradnak a veszélyhelyzet idején, nyomatékosította a Stratégiai Kommunikációs Csoport, amely tájékoztat ugyanakkor, hogy a hatóságok jelenleg elemzik annak lehetőségét, hogy újranyissák a könyvtárak olvasótermeit; a könyvtárak azonban megnyithatnak a veszélyhelyzet idején, természetesen a szükséges óvintézkedések betartásával.

Arra a kérdésre, hogy a magánklinikák megnyithatnak-e a veszélyhelyzet idején, a csoport hangsúlyozza, hogy ezeknek az intézményeknek ugyanolyan státuszuk volt a szükségállapot idején is, mint az állami klinikáknak és kórházaknak, és ez a veszélyhelyzet idején is érvényes.

A szabadtéren, a megfelelő óvintézkedések betartásával szervezett családi események résztvevőinek a száma nincs korlátozva, ha azonban a rendezvény zárt térben zajlik, csak 16 személy vehet részt. Ha az esemény egyházi szertartása a templomban zajlik, 16 személy vehet részt rajta. Ha a szertartás a templomkertben zajlik, a résztvevők száma nem korlátozott, azonban ebben az esetben is be kell tartani az óvintézkedéseket, figyelmeztet válaszában a testület. A zárt térben zajló magán családi rendezvények (évfordulók, születésnapok, bulik, stb.) esetében a résztvevők száma szintén 16 személyre korlátozódik, és be kell tartani a higiénia és amennyiben lehet, a fizikai távolságtartás szabályait, szögezi le a Stratégiai Kommunikációs Csoport.

Továbbá 500 lejtől 2500 lejig terjedő bírsággal sújthatók azok a személyek, akik az országos vészhelyzeti bizottság határozatának megfelelően nem viselnek védőmaszkot nyilvános zárt helyeken, de a hatóságok célja nem az állampolgárok szankcióban való részesítése, hanem a COVID-19 terjedésének korlátozása.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport. Kifejti, hogy a védőmaszkokat nyilvános zárt helyeken nem viselő személyek a koronavírus-járvány terjedését korlátozó intézkedésekről szóló 2020/55-ös törvény alapján (amely 2020. május 15-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben) megbírságolhatók. Az orrot és szájat takaró védőmaszkok használata az üzletekben, a tömegközlekedési járműveken, munkahelyen és más nyilvános zárt helyeken kötelező.