Románia egyik leghosszabb, megszakítás nélküli falfestménye készül el Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen több mint 300 méter hosszú utcai falfestményt készít a Merészség (Cutezanței) és Testvériség (Înfrăţirii) utca keteszteződésénbem az IRLO néven alkotó művész, Laurenţiu Alexandrescu. A Metamórfózis nevű alkotás megvalósítása a 3G Színház (3g HUB) által kezdeményezett és megvalósított projekt része, amelyet a marosvásárhelyi városháza társfinanszíroz.

A marosvásárhelyi alkotás a román magyar közösség személyiségeinek portréit és sajátos szimbólumait vonultatja fel, így szemlélteti a párhuzamos szimbolikus univerzumot, amely a közös, kollektív kulturális örökséget képviseli – nyilatkozta a művész.

Laurenţiu Alexandrescu, azaz IRLO nemzetközileg ismert és elismert képzőművész. A bő 300 méter hosszú marosvásárhelyi alkotás Románia egyik leghosszabb, megszakítás nélküli falfestménye lesz. IRLO-nak már két rekordja van Romániában: ő készítette tavaly az ország legnagyobb falfestményét, Temesváron, az ő keze munkája ugyanakkor a legnagyobb falikép egy romániai történelmi központban, amely idén készült el Brassóban – jelentette be a szervezők sajtóközleményben.


Az utcai művészet válaszként működik a társadalmi jelenségekre és közvetlen kapcsolatban áll az emberekkel és a térrel, amelyben létrejön, alakítja a társadalom esztétikai érzékét, turisztikai vonzerőt képvisel és fokozza a nyilvános teret.

A Metamórfózis nevű alkotás révén kívánunk hozzájárulni Marosvásárhely újjászületéséhez, a lakosok és a látogatók által is szeretett és csodált városi központtá való alakulásához – mondták a szervezők.