Soós Zoltán Marosvásárhely polgármestere

A kampányban tett ígéretének megfelelően valamennyi marosvásárhelyi polgármestere lesz nemzetiségtől függetlenül – mondta a helyhatósági választásokon függetlenként induló Soós Zoltán, aki toronymagasan nyerte a polgármesterválasztást. Hangsúlyozta: nem a magyarok győztek a románok felett, hanem a marosvásárhelyiek arattak történelmi győzelmet “a korrupció és a keresztapák felett”. Rámutatott: ezen a választáson túlléptek az etnikai szavazáson, lezárták az eddigi polgármester, Dorin Florea képviselte rendszer elmúlt húsz évét.

A párhuzamos szavazatszámlálás szerint Soós Zoltán jelentős előnnyel került az élre, 24 950 voksot kapott, a második helyen levő Claudiu Maior, aki a Pro Románia színeiben indult, 7611 voksot gyűjtött. A harmadikra, a liberális Theodora Benedekre 5899-en szavaztak. Ezeket a számokat még a nem teljes feldolgozottságnál jegyezték. Soós egyedüli magyar jelöltként szállt versenybe, mind a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, mind az Erdélyi Magyar Szövetség támogatta.

Bár pontos eredmények csak ma délelőtt derülnek ki, a marosvásárhelyi RMDSZ arra számít, hogy tizenkét önkormányzati képviselője lesz a tanácsban. Eddig tíz tanácsosa volt az RMDSZ-nek Marosvásárhelyen.