Idén először került sor szívátültetésre

Egy 40 éves férfin végeztek szívátültetést a Marosvásárhelyi Szív és Érrendszeri Betegségek Intézetében – ez volt idén az első ilyen jellegű beavatkozás a kórházban. A kritikus állapotban levő férfi több mint egy éve szerepelt az intézmény várólistáján, a műtétet tegnap délután végezték el. A donor egy 15 éves jászvásári gyerek, aki agyhalál állapotába került, és hozzátartozói beleegyeztek a szervkivételbe, megmentve ezzel egy másik beteg életét. A 40 éves férfi állapota kielégítő, és az orvosok joggal reményekdnek a felépülésében. A donor mája Jászvásáron maradt, tüdeje, veséi Bukarestbe kerültek.

Az intézményt vezető Horațiu Suciu elmondta, szinte emberfeletti erővel küzdöttek azért, hogy a szív időben Marosvásárhelyre érkezzen. A SMURD helikoptere csak Hargita megyéig tudott repülni, onnan mentővel és rendőri kísérettel jutott el a szív Marosvásárhelyre. Végül összesen két és fél óra alatt érkezett el a szerv, éppen megfelelő időben.

Horațiu Suciu abban reménykedik, hogy a beavatkozások számának szempontjából jó év elé néznek. Tavaly nem sikerült a saját elvárásuk szintjére emelkedni e tekintetben, 2019-ben összesen 6 szívátültetést végeztek Marosvásárhelyen.

(Képünk illusztráció)